Akustisk eller elektrisk gitar?

Velger du akustisk eller elektrisk?

Hva slags gitar er det best å begynne å øve med, den gode, gamle kassegitaren eller den mer moderne og forseggjorte elektriske? Og hva er egentlig forskjellen?

En akustisk gitar er et flott instrument å begynne å lære med. De er enkle å forholde seg til, ganske enkle å spille på, og har alt du trenger for å komme i gang. En kasse og seks strenger – det blir ikke så mye enklere enn det. Du trenger heller ikke å være koblet til strøm, og kan derfor spille hvor som helst. Du kan til og med spille utendørs hvis familie eller romkamerater blir lei av det du driver med. Erfaring viser at de som starter med en akustisk gitar har mindre risiko for å miste motet enn noen som går rett på den elektriske varianten.

På den annen side er det selvfølgelig også fullt mulig å lære seg å spille på en elektrisk gitar. Det er tross alt svært like instrumenter det er snakk om. Elektriske gitarer kan se litt kompliserte ut fordi de har brytere som du ikke finner på en akustisk gitar.

Kan elektrisk likevel være et alternativ?

Den store forskjellen mellom akustisk og elektrisk er at den ene kan brukes med forsterker, som er den elektriske utgavens store fordel. Hvis du har et nært forhold til rock kan dette være viktig. Et av rocken og den moderne musikkens store gjennombrudd var da Bob Dylan gikk over fra akustisk til elektrisk gitar på 1960-tallet. Det ble den gangen regnet som et skikkelig overgrep mot folkemusikken!

Økonomiske hensyn

Prisen kan selvfølgelig også være avgjørende når du skal kjøpe din første gitar, enten du betaler for den selv med surt oppsparte penger eller det er foreldre som skal legge ut. En skikkelig gitar vil alltid koste minst noen tusen kroner, selv om det finnes billigutgaver som bare koster noen hundre. Billiggitarene vil vanligvis ikke være særlig holdbare, og kan også være vanskelige å lære på.

Også på pris er det den akustiske gitaren som kommer best ut. Du kan få noe som er både bra og ganske billig, og trenger svært lite ekstrautstyr – kasse, reservestrenger, noen plekter, og ikke så mye mer.

Elektriske gitarer er dyrere og krever mer utstyr, blant annet forsterkeren, kabel, og så videre. Her blir det litt viktigere med en gang at du virkelig har bestemt deg for at dette er noe du skal fortsette med og satse på.

Ofte vil det uansett hva du velger være en god idé å kjøpe en startpakke som inkluderer både gitaren og tilbehøret du trenger. Å kjøpe alt av forskjellig utstyr blir som regel ganske mye dyrere, med mindre du tilfeldigvis vet av noen som har gitt opp og har utstyr til overs.