Gitaren – en potensiell venn for livet

Mange av oss visste fra vi var små at vi ville lære oss å spille et instrument, enten vi regnet oss selv for å være musikalsk begavede eller ikke. Den kjedelige blokkfløyten vi lærte oss å spille på barneskolen gav oss på én måte mersmak, selv om vi helst bare ville erstatte den med noe bedre.

Vi så opp til kule rockestjerner, med deres sære frisyrer, skinnjakker og viktigst av alt, gitar rundt halsen. De som levde utagerende og frie liv, og som fikk damene til å falle som fluer for dem. Hvem ønsket vel ikke å være som dem?

For mange våkner musikkinteressen for alvor i de tidlige tenårene, og det er i denne alderen at mange trygler sine foreldre om å kjøpe en gitar til dem. Foreldre er jo som regel positivt innstilte til at tenåringene deres vil lære noe fornuftig, og er gjerne villige til å bidra med en økonomisk hjelpende hånd.

Tips for nybegynnere

De største gitaristene i verden er ofte enige om at dersom en skal begynne å spille gitar, bør en begynne med en akustisk en. En kassegitar har nemlig som regel en tykkere hals, og egner seg derfor godt til å lære det grunnleggende. Det er lettere å gå fra akustisk til elektrisk enn omvendt, selv om det er sistnevnte en ønsker å spille. Og det er det jo for så mange unge. Man ser for seg en selv spille hurtige power chords og skrikende soloer mens man bøyer tremoloarmen.

Likevel ender man, på de lærdes oppfordring, som regel opp med en rimelig kassegitar og lærer heller å spille “Pål sine høner” og “Tom Dooley”. Dette gir faktisk det beste utgangspunktet for læring. Du kan ikke lære å spille de feteste låtene med en gang. Mest sannsynlig er de for vanskelige for nybegynnere, og alle har godt av å begynne i det små.

Det viktigste når man skal lære å spille et instrument er å nettopp begynne i det små, slik at man ikke mister tålmodigheten. Det er ikke alle som lærer kjapt og er naturtalenter, men mange har det i seg og trenger bare litt ekstra tid med noen enkle låter for å bli god.

En venn for livet

Det er ikke rart at det er gitaren, av alle instrumenter, som er den som fenger så mange av oss. Måten de er utformet på, de freshe lydene de kan gi (både på akustisk og elektrisk), og ikke minst de ikoniske legendene som har blitt rike og berømte av å spille på dem. Gitaren har en helt unik appell, og finner du ut at du liker å spille, har du en venn for livet.

Man får nemlig aldri nok, det vil alltid finnes nye riff å lære seg, fingerspillteknikker å bryne seg på og, hvis en virkelig er ambisiøs; låter å skrive. Hvis det er aktuelt, kan man ta kurs. Både på nett og i den virkelige verden. Vi som er ihuga gitarentusiaster, ønsker alltid å opplyse andre om gleden av å lære å spille på det vi synes er verdens beste instrument.