Trombone

Hva er egentlig en trombone?

Trombonen er et viktig musikkinstrument i mange sammenhenger, og hører til i gruppen instrumenter som vi kaller messingblåsere. Trombonen er beslektet med trompeten, men ligger laverei toneleie og gir dermed en dypere klang. Her tenker vi altså mindre på å vekke opp en hær om morgenen enn å skape en deilig atmosfære på en intim jazzkonsert. Går vi enda dypere igjen, finner vi tubaen. Vi kan altså si at trombonen befinner seg mellom de to mer kjente instrumentene trompet og tuba. De som spiller trombone, kalles trombonister. Selve ordet trombone betyr simpelthen “stor trompet”. Noen ganger blir også begrepet basun brukt om trombone. Et mer slangaktig navn fra musikermiljøet i USA er “bone”.

Trombonen består av et rør i sylindrisk form som er bøyd i en avlang S. Noen mener dette ligner på en binders, og både på fransk og på norsk er det også et slangbegrep for trombonen. I enden av tonerøret finnes et klokkestykke. Ved hjelp av en slide justerer du lengden på tonerøret mens du spiller, som gjør at tonehøyden går opp eller ned. Det er sju trinn på instrumentet, som gir seks ulike tonehøyder. I tillegg kommer en bøyle som kan trekkes ut for mindre justeringer som brukes til å stemme trombonen. På en basstrombone kommer ytterligere ventiler som kan brukes til å nå enda dypere toner enn på en vanlig trombone, denne utgaven har også et større rør (større åpning). Noen tromboner har ikke slide i det hele tatt, men i stedet tre ventiler som en trompet. Disse har samme funksjon som når du drar i sliden.

Hvor spilles trombone?

Trombonen er et anvendelig instrument. Den er for eksempel veldig aktuell i jazz, noe det norske bandet Nilasalin er et godt eksempel på. Tromboner finner man også i andre typer band og korps, som for eksempel janitsjarkorps og brassband. Du finner samtidig også tromboner i mer formell musikk som symfoniorkester og kammerorkester, eller i veldig folkelig musikk som swing og salsa.

Hvordan kjøpe trombone

Det greieste for nybegynnere er å ofte å starte med en vanlig tenortrombone. Trombonen er ikke et spesielt vanskelig instrument å spille, men det er likevel fint å starte med det helt grunnleggende. Så vil de fleste som tar trombone seriøst etter hvert gå over til en trombone med ventil, gjerne en rotorventil. For så vidt går det an å kjøpe et instrument med ventil og bare ikke bruke den til man har lært det fundamentale. Da fungerer den som en helt vanlig tenortrombone uten ventil. Spørsmålet her er ganske enkelt hvor lenge den som spiller har tenkt å bruke trombonen. Hvis det er usikkert, er det nok tryggest å starte med en enklere utgave. Her må vi ta med i betraktningen at tromboner i god kvalitet ofte koster minst 25 – 30 000 kroner.

Et annet hensyn å ta er hva slags musikk man skal spille. I en del typer orkester er det mer enn nok med en helt vanlig trombone uten ventil. Tenk også på lungekapasiteten, særlig hvis det er en ung person som skal ha trombonen. En mindre åpning i trombonen gjør det mindre krevende å spille rent fysisk.